In english, please Na hrvatskom, molim

Lokacije > Ostali vjerski objekti

Kapela sv. Roka

Nalazi se ispred gradskog groblja, na sjevernom dijelu Gornjega grada. Podignuta je 1694. kao zavjetna. U svom sadasnjem obliku ova mala gradjevina potjece tek iz sredine 18, a zvonik iz prve polovice 19. st. Najnovija obnova zavrsena je 1998. Tada je restauriran i oltar s kipovima sv. Roka, sv. Fabijana i Sebastijana kao zastitnicima od kuge, datiranih u drugu cetvrtinu 18. st. Kipovi su rad varazdinskog kipara Fridrika Pettera. U kapeli se redovito odrzavaju mise zadusnice poslije sprovoda na obliznjem groblju.

Kapela sv. Florijana

Kapela sv. Florijana barokna je gradjevina, nastala u podgradju Donjega grada, na spoju prilazne ceste iz Zagreba s mrezom gradskih ulica. Nalazi se ispred danasnje zgrade poste i Doma HV-a. Kapela sv. Florijana je likovno najvrjednija od tri krizevacke kapele, a podignuta je kao zavjetna 1735. godine. Obnovljena je 1751. kada je oblikovan njezin pravokutni nadsvodjeni brod s plitkom segmentnom apsidom.Uz vrata kapelice svetog Florijana vatrogasci iz dobrovoljnih drustava donose cvijece na dan svog zastitnika. Zvuk zvona kapelice svetog Roka pozdrav je dusama pokojnika u odlasku na vjecni pocinak. Bivsa sinagoga se koristila kao knjiznica i potom kao Dom mladih.

Potkraj 18. st. prigradjen je zvonik na kojem je koncentrirano visokobarokno umijece volumno prostornog oblikovanja, a izrazeno je u povezivanju s brodom pomocu konkavnih bocnih strana. U nisi zvonika postavljen je vrlo kvalitetan barokni drveni kip sv. Florijana. U unutrasnjosti je slabije ocuvan manji oltar cija sredisnja slika prikazuje sv Florijana, zastitnika od pozara. Slika se pripisuje znamenitom pavlinskom slikaru Ivanu Rangeru, a potjece iz prve polovice 18. st. Kapela je u toku 1989. i 1990. staticki sanirana i izvana obnovljena. Prilicno osteceni drveni kip sv. Florijana je tom prilikom takodjer restauriran, sto su obavili strucnjaci krizevackog muzeja.Prilikom obnove kapele sv. Marka Krizevcanina ponovo su, nakon vise od sto godina, otvorena vanjska vrata koja vode u kriptu. S juzne strane kapele uredjen je 1998. podest za odrzavanje misnog slavlja na otvorenom. Veliki broj vjernika hodocasti u Krizevce 7. rujna na dan mucenicke smrti sv. Marka Krizevcanina.

Kapela sv. Marka Krizevcanina

Kapela sv. Ladislava nosi jos i ime sv. Marka Krizevcanina koji je 1969. godine proglasen suzastitnikom kapele. Od 1995. godine kada je Marko Krizevcanin proglasen svetim gradjani nazivaju kapelu uglavnom samo njegovim imenom. Kapela je smjestena uz glavnu cestu koja prolazi Gornjim gradom prema sjeveru. To je ranobarokna gradjevina iz 17. stoljeca. Barokne karakteristike njezine unutrasnjosti, izrazene u oblikovanju svoda svetista, pojacane su u razdoblju 1731. - 1735. nadsvodjivanjem broda. Glavni pecat vanjstini daje klasicisticki procelni zvonik. Unutrasnjost kapele sv. Marka Krizevcanina (sv. Ladislava) rese restaurirani oltari iz 1731. godine. U sredisnjem oltaru nalazi se od 1993. godine slika s likom sv. Marka Krizevcanina, rad krizevackog slikara Zorana Homena.

Posebnu vrijednost unutrasnjosti daje atraktivna drvena propovjedaonica iz polovice 18. st. s cetiri sjedeca evandjelista i slikom Dobrog Pastira u pozadini. Propovjedaonica je najvjerojatnije pripadala nekoc pavlinskoj crkvi sv. Ane. Spomenuti inventar kapele biser je sakralne umjetnosti ovoga grada iz vremena baroka. Kapela je na inicijativu Gornjogradskog kulturnog drustva Lipa obnovljena u toku 1992. donacijom Krizevcanina Vlade Trusceka i sredstvima gradjana. Tada je pronadjena velika kripta s grobnim nisama ispod cijele ladje.

Crkva sv. Save

Pravoslavna crkva podignuta je na bivsem ugaonom bastionu, gdje je oblikovan manji trg, s dviju strana omedjen kucama. Nuznost izgradnje potaknuta je 1893., temelji su postavljeni 1900., a gradnja zavrsena 1904. godine. Izvedba je povjerena poduzetniku Vilimu Higersbergeru. Projektant je nastojao slijediti jednostavni tip krajiskih klasicistickih crkava, usvojen potkraj 18. stoljeca. Izduzen jednobrodni prostor, s nesto uzim poligonalnim svetistem, pokriven je ceskim svodom. Pjevaliste s drvenom izrezbarenom ogradom podignuto je iznad trolucno rastvorenog predvorja. Procelje sa zabatnim zvonikom, zavrsenim s dvostrukom stijesnjenom lukovicom i lanternom, kao i bocne strane i svetiste rasclanjeni su plitkim pilastrima. Unutrasnjost je dekorirana konvencionalnim geometrijskim ornamentom te cetirima zidnim slikama koje prikazuju poprsja svetitelja i apostola. Novi ikonostas izradio je 1938. Miljenko Gjuric u stilizaciji bizantskih ikona. Datuim posvecenja crkve i postavljanje novog ikonostasa uklesani su na dvjema plocama postavljenim na bocnim zidovima uz ikonostas. Crkva je obnovljena 2006. godine, kada je i ispravljen osteceni toranj s krizem.

Sinagoga

Sinagogu, danas Dom mladih na Strossmayerovom trgu 5, projektirali su arhitekti Honigsberg i Deutsch u neorenesansnim i neoklasicistickim oblicima. Godine 1950. je adaptirana za Omladinski dom kada su izmijenjeni otvori (ukrasne rozete) i uklonjeni svi ukrasi sa procelja. Danas u tom prostoru djeluju Kulturno umjetnicko drustvo Krizevci, Foto-kino-video klub, Zajednica tehnicke kulture i Odred izvidaca Kalnik. Gradske vlasti planiraju naci drugo odgovarajuce mjesto za njihovo djelovanje, jer ce se sinagoga dodijeliti na koristenje zupanijskom odjelu Hrvatskog drzavnog arhiva.

Kapela sv. Roka

Kapela sv. Florijana

Kapela sv. Marka Krizevcanina

Crkva sv. Save

Sinagoga na Strossmayerovom trgu u Krizevcima pocetkom 20. stoljeca

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i