In english, please Na hrvatskom, molim

Franjo Markovic, portret iz 1903. godine

Krizevci su grad koji svoju slavnu povijest duguje radisnim ljudima, domoljubima, koji su se na interesnim podrucjima djelovanja uvijek trudili postici sto znacajnije uspjehe, uz mnoga odricanja, pa cak i patnje.

Ovdje predstavljen popis znamenitih licnosti Krizevaca nije konacan. Dapace, jos je mnogo darovitih i samozatajnih Krizevcanki i Krizevcana vrijednim radom promicalo ime svoga grada.

Nekoliko je velikana, ali i kontroverznih licnosti, obiljezilo srednji vijek kada su Krizevci bili snazno administrativno srediste i mjesto odrzavanja hrvatskih sabora. Krizevcanke i Krizevcani imaju posebnu vaznost u ilirskom preporodu u 19. stoljecu. U prvoj polovici 20. stoljeca mnogi od njih predvodnici su u podrucjima inovacije, medicine, letackog umijeca i glume, a svjetski priznati suvremenici djeluju u Krizevcima i danas.

Vise o licnostima...

Hrvatski dom sjediste je gradskog kulturnog zivota

Krizevci se prostiru na ukupnoj povrsini od 263,72 km2 i drugi je po velicini grad Koprivnicko - krizevacke zupanije. Prema popisu stanovnistva iz 2001. godine, grad ima ukupno 22 324 stanovnika, od toga naselje Krizevci 11 541, a ostala naselja 10.783. Geografski polozaj grada je sljedeci: 46 stupnjeva i 1 minuta sjeverne zemljopisne sirine te 16 stupnjeva i 33 minute istocne zemljopisne duzine. Nadmorska visina grada je 146 m.

Kao grad bogate i burne povijesti, Krizevci nude mnostvo zanimljivih lokacija koje vrijedi posjetiti. Medju najvaznijima u "Gradu osam tornjeva" su gradske crkve, poput sv. Kriza, sv. Ane i Grkokatolicke katedrale, te ostaci utvrda Veliki i Mali Kalnik na istoimenom gorju u blizini Krizevaca. Od lokacija novijeg datuma paznju privlace Hrvatski dom i uredjeno gradsko groblje, a u centru grada nalaze se gradski bazeni.

Vise o lokacijama...

Autenticni predmeti krizevackog kraja izlozeni u Gradskom muzeju

U Krizevcima nema mnogo starih spomenika jer je grad nekoliko puta u povijesti gotovo potpuno izgorio. Sam grad je, medjutim, zasticeno kulturno podrucje i pripada medju najpotpunije spomenike kao cjelina.

Godine 1935. Krizevci su proglaseni nepokretnim spomenikom kulture. Jaki kulturni pecat gradu, osim gradjevina, daju upravo ljudi i njihov angazman u bogatom kulturnom zivotu grada.

Svakako najvazniji kulturni dogadjaj u gradu sredinom 19. stoljeca bilo je osnivanje Ilirske citaonice 1838. godine.

Privatna glazbena skola djeluje u Krizevcima vec od 1813. Pjevacko drustvo Zvono postoji od 1863., a kasnije mu se, u glazbenom zivotu grada, pridruzuje i Slavuj, koji okuplja studente Visokog gospodarskog ucilista. Postoji i amaterska kazalisna druzina sa dvadesetak clanova.

Vise o kulturi...

Kralj Bela IV dodjeljuje Krizevcima Zlatnu bulu 1253. godine

Krizevci su jedan od najstarijih gradova kontinentalne Hrvatske, smjesten u juznom podnozju planine Kalnik. Latinsko ime za naselje, odnosno grad Krizevce glasi Crisium (Cris), sto je izvedeno od hrvatske rijeci kriz, a ne latinske crux. To ime vjerojatno je nastalo od pradavne ondasnje crkve sv. Kriza.

Medjutim, jedno od tumacenja postanka imena grada je i znacaj geografskog polozaja, jer se ovdje jos iz antickih vremena krizaju znamenite ceste: Koprivnica - Zagreb (Via Colomani), strateska cesta iz Ugarske prema moru (Rijeci) i cesta Varazdin - Jakobove - Srednice - Pakrac - Pozega.

Krizevci su od davne povijesti nosili identitet grada, pravog urbanog sredista regije, gajivsi prepoznatljivosti jednoga grada: skolstvo, kulturu i vjeru. Burna povijest nosila je gradu i gradjanima uspone i padove.

Vise o povijesti...

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i