In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Sv. Marko Krizevcanin

Marko Stjepan Krizin (Krizevcanin) rodio se u Krizevcima u Zagrebackoj biskupiji 1558. godine. Studirao je teologiju u rimskom kolegiju Germanicum et Hungaricum, a nakon studija djelovao je kao svecenik Zagrebacke biskupije. Na poziv ostrogonskog nadbiskupa kardinala Petra Pazmanyja prihvatio je sluzbu ravnatelja sjemenista u Trnavi u Slovackoj i postao ostrogonski kanonik. Kao kanonik upravljao je nekadasnjom benediktinskom opatijom kod Kosica, koja je bila u vlasnistvu ostrogonskog Kaptola.U spisima iz 1612. godine Marko je napisao: nakon studija vratit cu se u domovinu. Necu se baviti gradjanskim pravom niti lijecnistvom, niti cu zivjeti dvorskim nacinom zivota. Ako ustreba poci cu i prije u domovinu, ako to bude zahtijevalo dobro ljudi.

Uz dvojicu isusovaca Istvana (Stjepana) Pongracza i Melkiora Grodzieckog brinuo se za katolicke vjernike u Kosicama i okolici. Kosice su u to vrijeme bile pod velikim kalvinistickim utjecajem. Za vrijeme jedne bune i vjerskog "ciscenja" protiv katolika 7. rujna 1619. godine sva trojica su mucena i okrutno ubijena, jer nisu htjeli odustati od katolicke vjere. Ubijeni su kao "papisti". Marka Krizevcanina su kao kanonika posebno nastojali nagovoriti da se odrekne vjernosti papi i da prihvati "ugarsku vjeroispovijest", kako su sebe nazivali, ali je on ustrajao u svojoj vjernosti papi, braneci ne samo svoju osobnu vjeru nego i slobodu ispovijedanja vjere.U trenucima ispitivanja i nagovaranja na odricanje "papisticke" vjere, sv. Marko je rekao svojim tamnicarima: Svojoj sam vjeri, pravoj vjeri, toliko odan, da sam u svakom trenutku spreman za nju dati i svoj zivot.

Papa Pio X. je svu trojicu proglasio blazenima 15. sijecnja 1905. godine. Marku Krizevcaninu u cast sagradjena je zupna crkva Bl. Marka Krizevcanina koju je blagoslovio zagrebacki nadbiskup dr. Alojzije Stepinac 21. prosinca 1941. godine u Zagrebu.

Kongregacija za pitanja svetosti odlucila je da ce blazeni Marko Krizevcanin, Stjepan Pongracz i Melkior Grodziecki biti proglaseni svetima 2. srpnja 1995. godine. Svecano liturgijsko slavlje u sklopu kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio mucenike svetim odrzano je na aerodromu u Kosicama. Bilo je prisutno oko tristo tisuca Ijudi. Hodocasnika iz Hrvatske bilo je oko dvije i pol tisuce, a predvodio ih je zagrebacki nadbiskup kardinal Franjo Kuharic, zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljicem. Nakon pokajnickog cina na pocetku svecane mise, koju je predvodio sveti otac Ivan Pavao II. odrzan je obred kanonizacije. Domovinska proslava kanonizacije sv. Marka Krizevcanina odrzana je 10. rujna 1995. g. u Krizevcima. Na svecanosti je bilo nazocno oko 20 tisuca ljudi.

Sv. Marko Krizevcanin, portret

Tri mucenika, jedan od njih je sv. Marko Krizevcanin

Kipici tri mucenika

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i