In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Ivan Zakmardi Dijankovecki

Ivan Zakmardi Dijankovecki rodjen je oko 1600. godine u Krizevcima, u uglednoj obitelji koja je posjedovala vlastelinstvo Dijankovec i jos neka imanja u Krizevackoj zupaniji. Zavrsio je isusovacku gimnaziju u Zagrebu i filozofiju u Olomoucu u Ceskoj. Kao sposoban pravnik i humanist nalazio se na najvisim polozajima u upravi zemlje. Bio je protonotar hrvatskog kraljevstva i poslanik na Pozunskom saboru.Kao protonotar kraljevstva Ivan Zakmardi dao je naciniti Skrinju privilegija za najvaznije drzavne spise. Ta njegova inicijativa bila je zacetak hrvatskog drzavnog arhiva. Na samoj Skrinji privilegija Zakmardi je na latinskom jeziku napisao pjesmu s programskim sadrzajem o hrvatskom drzavnom pravu. U zavrsnim stihovima Zakmardi spominje tri rijeke - Kupu, Savu i Dravu, rijeke koje je ocajnickom obranom i golemim zrtvama Hrvatska uspjela ocuvati.

Zakmardi je zelio pomoci Krizevcima, svojem rodnom gradu, da izadje iz krize nakon ratovanja s Turcima, te da ga unaprijedi u prosvjetno i kulturno srediste pokrajine. U Krizevce je htio dovesti pavline koji su u maticnom samostanu u Lepoglavi okupljali obrazovane redovnike, knjizevnike, povjesnicare i umjetnike. Pavlini su pristali doci u Krizevce i tu su osnovali samostan i skolu. Zbog toga je Zakmardi osigurao darovnicu za samostan, te je redu poklonio svoje imanje u Dijankovcu, kucu svojeg oca kao i neke druge posjede. Pavlini su uz osnovnu skolu u Krizevcima osnovali i Pavlinsku gimnaziju (1670. godine) sa cetiri razreda (parva, principa, grammatica, syntaxis).

Pavlinima je 20. travnja 1667. godine odobreno da osnuju samostan u Krizevcima, a nakon toga da uz kucu podignu drvenu kapelu svete Ane. Ivan Zakmardi umro je 25. travnja 1667. godine u Banjskoj Bistrici. Grad je u znak zahvale Zakmardiju otkrio spomen - plocu 1923. godine, a sredisnja ulica i gimnazija u Krizevcima takodjer nose njegovo ime. Jos jedna spomen - ploca postavljena je 3. rujna 2005. u Dijankovcu, gdje je obitelj Zakmardi imala vlastelinstvo.

Ivan Zakmardi Dijankovecki, portret iz 17. stoljeca

Zakmardi je pomagao prosvjetiteljski rad pavlina

Pjesma Ivana Zakmardija na skrinji privilegija Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije iz 1643. godine

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i