In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Dragutin Novak

Iako rodjeni Zagrepcanin, Dragutin Novak u Krizevcima je smatran sugradjaninom iz vise razloga. Ponajprije jer je u Krizevcima, tocnije u Velikom Ravnu, osnovao svoju obitelj, potom sto je dobar dio zivota zivio i radio u Krizevcima ostavivsi u nasemu gradu upecatljivi trag. Tog visokog gospodina ponosita drzanja, ali nadasve skromna i samozatajna, pamte brojni narastaji Krizevcana koje je zaduzio i kojime ja pomagao. U nas kraj dolazi jos 1913. i zaposljava se kao mehanicar u Velikom Ravnu gdje upoznaje svoju buducu suprugu Andjelu Pongrac.Za svoje prvo slijetanje zrakoplovom u Krizevce, Novak pise: Spustio sam se avionom kod Koruske crkve u predgradju Krizevaca. Kako je ovdje blizu sajmiste, puno naroda i stoke, od panike i sitnog komesanja podigao se cijeli oblak prasine. Stoka je uplasena jurila na sve strane. Seljaci su se razbjezali kud koji. Jedna stara seljanka puna straha pocela je vikati iz sveg glasa: "Ljudi, sudnji dan je dosel! Pozoj (zmaj) leti!" Bacila se uz neki plot i pocela se glasno ispovijedati. Seljaci koji su imali vise kuraze primakli su se avionu da vide to "cudo koje leti".

Godine 1910. u proljece upoznaje inzenjera Slavoljuba Penkalu, izumitelja, s kojim je izradio avion. 5. srpnja 1910. na Penkalinom avionu je Dragutin Novak ostvario svoj prvi let, na visini od 10 - 12 metara. Sudjeluje na brojnim aeromitinzima u Hrvatskoj, Austriji i Madjarskoj, radi na odrzavanju aviona te leti u I. svjetskom ratu kao kvalificirani vojni pilot.

Od 1915. postaje prvi skolovani hrvatski avijaticar, a potom i nastavnik letenja u Beckom Novom Mjestu. Svojim vojnim zrakoplovom slijece polovicom ozujka 1918. u Krizevce i time i nas grad svrstava medju rijetke u Hrvatskoj, pa i u svijetu gdje je tada sletio zrakoplov.

Od 1922. Dragutin Novak s obitelji zivi u Krizevcima, radeci najprije u paromlinu, a potom kao strojar u "munjari", gradskoj elektrani na Trgu bana Lackovica. Zasluzan je Novak i za to sto je 1927. osnovao prvo auto - prijevozno poduzece i taksi sluzbu. Kad mu ga je poslije II. svjetskog rata drzava nacionalizirala ipak je 1948. Novaka imenovala prvim ravnateljem Gradskog autobusnog poduzeca. Pamte stariji Krizevcani s nostalgijom Novakovu "plavu kistru", autobus koji ih je vozio, nerijetko i badava, od zeljeznickog kolodvora do Gornjega grada i nazad. Od 1949. zaposljava se kao VKV strojar na poljoprivrednom dobru Srednje gospodarske skole. Umirovljen je 1950. godine, a sedamdesetih godina s obitelji seli u Zagreb, gdje zivi do smrti.

Dragutin Novak u austro - ugarskoj uniformi

Dragutin Novak u pilotskom odijelu

Dragutin Novak ulazi u avion

Let u austro - ugarskom vojnom zrakoplovu

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i