In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Alberto Ognjan Striga

Alberto Ognjan Striga, sin suca Ivana Nep. pl. Strige Cunoveckoga i Cecilije, rodjene pl. Raizner, osnovnu skolu je zavrsio u Krizevcima, gimnaziju u Zagrebu i Velikoj Kanizi, diplomirao pravo u Zagrebu. Bio je govorljivi pristalica Ilirskog preporoda, te je odigrao znatnu ulogu u glazbenom zivotu tog razdoblja kao operni pjevac, inicijator i organizator. Prozvan je jednim od najoriginalnijih Hrvata XIX. stoljeca.Striga je u vrijeme Ilirskog preporoda imao ulogu kakva bi u danasnjem, modernom shvacanju odgovarala pojmu menadzera, jer je otkrivao umjetnicke talente i poticao ih na kreativnost. No, vise od toga, bio je domoljub vjeran ostvarenju narodnih ideala.

Godine 1840. utemeljio u Zagrebu prvo ilirsko glazbeno drustvo na celu s Vatroslavom Lisinskim kao dirigentom. Lisinskog je poticao na komponiranje ilirskih budnica i prve hrvatske opere Ljubav i zloba, a on je pribavio libreto od Dimitrija Demetra. Godine 1849. - 1850. organizirao u Zagrebu s dobrovoljackom glumackom druzinom predstave hrvatskih kazalisnih djela, a 1869. izvedbu Verdijeve opere Trubadur na hrvatskom jeziku. Kao operni pjevac bariton igrao je ulogu i praizvedbi Ljubavi i zlobe. Nastupao je i u Pragu, Brnu, Petrogradu.Godine 1848. Striga je kao obican vojnik stupio u vojsku bana Josipa Jelacica te hrabroscu zasluzio cin casnika, koji je odbio prihvatiti. Za svoju dokazanu hrabrost kod Beca dobio je "Zlatni krst sa krunom", jedino odlikovanje koje je ikad primio.

Striga je radio i u hrvatskom zemljisnom arhivu, gdje je bio i ravnatelj, a od 1876. radio je kao putujuci ucitelj za vocarstvo i vinarstvo. Konacno je umirovljen zivio u Zagrebu, sve do svoje smrti koja ga je iznenada zatekla u 76. godini, u nedjelju 7. ozujka 1897. u 1 sat ujutro od kapi u bolnici. 9. ozujka sahranjen je na Mirogoju u ilirskoj arkadi uz prijatelja Lisinskoga i hrvatske preporoditelje. Striga je bio impozantna licnost. U velikoj borbi za narodne ideale bio je on najodlucniji borac.

Alberto Ognjen Striga, crtez oko 1900. godine

Partitura iz notnog zapisa opere Ljubav i zloba

Glazbena skola u Krizevcima nosi ime Alberta Strige

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i