In english, please Na hrvatskom, molim

Kultura i tradicija > Gradski muzej i likovna galerija

Obiljezavajuci 1952. godine 700 godina od proglasenja Krizevaca "slobodnim kraljevskim gradom" rodila se ideja da se dio te bogate proslosti pokusa prikazati formiranjem jedne zbirke. Eksponati zbirke ilustrirali bi dugi kontinuitet postojanja grada, a vrijedni umjetnicki predmeti bili bi sacuvani od moguceg propadanja. Organiziranje tog posla bilo je povjereno Dragutinu Zajcu, koji je i sam uspio prikupiti brojnu gradju, poklonivsi je ili ustupivsi uz naknadu muzeju u osnivanju, postavsi kasnije njegovim prvim ravnateljem. Zbirka je od 1952. bila najprije izlozena u tri sobe u Hrvatskom domu da bi, nakon adaptacije kuce Karas, muzej bio premjesten u nju i otvoren 1961. godine. U istoj zgradi, koja je poljednji puta obnovljena 2002. godine muzej se nalazi i danas.U galeriji se, osim likovnim izlozbama daje mjesto i sedmoj umjetnosti. U njezinom se atriju ljeti, naime, odrzavaju vecernje projekcije filmova pod vedrim nebom. Atrij je takodjer idealno mjesto za koncertne aktivnosti profinjenijeg ukusa.

Kuca Karas, nepravilnog "U" tlocrta, s vanjskim stubistem i drvenim otvorenim trijemom, u svom danasnjem obliku nastala je u 18. stoljecu, a neki su dijelovi ocito starijeg datuma. Njezin ulaz nalazio se s juzne strane, a na portalu je uklesana 1796. godina. U dvoristu muzeja formiran je etno park s primjercima tradicionalne drvene arhitekture kalnickog Prigorja.

Likovna galerija djeluje u sklopu Gradskoga muzeja Krizevci a sluzi kao prostor za izlaganje stalnoga postava ili povremenih likovnih i muzeoloskih izlozbi. Smjestena je u zgradi nekadasnje stare "Sabornice" uz sredisnji gradski park na trgu Antuna Nemcica. Zgrada sabornice gradjena je u oblicima granicarskog baroka, s jednostavnim profilacijama i masivnim visokim krovom. "Sabornica" je takodjer nastajala u toku nekoliko gradjevnih faza, a najstariji ugaoni dio potjece iz 18. st. Sa sjeverne strane prislonjena je skromna jednokatnica, u gornjem dijelu izvedena u drvenoj konstrukciji s ispunama. Oba objekta pripadaju najstarijem sacuvanom gradjevnom sloju Krizevaca. Posljednji put zgrada u kojoj je galerija obnovljena je 2006. godine.

Pocetkom sedamdesetih godina 20. stoljeca taj, nekada stambeni prostor, pocinje se uredjivati za odrzavanje razlicitih likovnih izlozbi. Inicijator toga uredjenja bio je prof. Vlado Srimsek, povjesnicar umjetnosti i dugogodisnji ravnatelj muzeja. Zbog poremecaja statike objekta 1983. godine vrsi se adaptacija zapadnog dijela zgrade kojom prilikom se ruse neki stari skladisni objekti u dvoristu i zapocinje se s uredjenjem danasnjeg izgleda atrija galerije.

Vise od 300 razlicitih likovnih djela nalazi se u fundusu Likovne galerije. Koncepcija prikupljanja eksponata galerije uvjetovala je da su se prikupljala ona likovna djela ili autori u kojima se mogla prepoznati bliskost veza s Krizevcima. Tako su zastupljeni autori koji su se rodili u Krizevcima (npr. Marijan Detoni, Jelka Struppi Wolkensperg), skolovali se ili djelovali u gradu (npr. Dragutin Renaric, Ivo Friscic, Josip Turkovic, Marijan Kolesar, Vlado Srimsek, Julije Csikos Sesia i dr.) ili pak oni koji su u svojim djelima slikali okolni pejzaz, ljude ili dogadjaje vezane uz ovaj grad (npr. Oton Ivekovic, Joso Buzan, Nasta Rojc, Edo Kovacevic, Ivan Zasche i mnogi drugi). Likovna galerija ima i svoj stalni postav koji se moze razgledati kada u duzem periodu nema povremenih izlozbi u prostorima galerije.

Pogled na zgradu Gradskog muzeja, staru kucu Karas

Detalj s procelja kuce Gradskog muzeja

Autenticni predmeti krizevackog kraja izlozeni u Gradskom muzeju

Drveni Isus, jedan od eksponata Gradskog muzeja

Krizevacka cipka izlozena u Gradskom muzeju

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i