In english, please Na hrvatskom, molim

Povijest >Novija povijest

U 19. stoljecu Krizevci kao i citava Hrvatska dozivljavaju brojne promjene. Stare gradske zidine i ostaci tvrdjave sruseni su. Ulice se poplocavaju, izradjuju se setnice i parkovi. Grad sve vise dobiva izgled modernog naselja. Procvat dozivljava i gospodarstvo. Tako u gradu postoje pivnica i pivovara, dvije tiskare, paromlin, nekoliko hotela, a 1872. godine osniva se Stedionica.

Nedaleko od grada 1870. godine prosla je i zeljeznicka pruga koja je povezivala Budimpestu, Zagreb i Rijeku. Hrvatska je nakon Prvoga svjetskog rata (1918. godine) raskinula sve visestoljetne veze s Kraljevinom Ugarskom i Carevinom Austrijom i nakon stvaranja kratkotrajne Drzave Slovenaca, Hrvata i Srba (SHS) usla 1. prosinca 1918. godine u novo uspostavljenu drzavu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).Zlatnim razdobljem krizevacke povijesti moze se okarakterizirati 19. stoljece, kada djelovanje ovdasnjih pojedinaca u kulturi, znanosti i javnom zivotu znacajno utjece na drustvena kretanja u zemlji. Krizevcani putuju svijetom, a o njihovim rezultatima zbori i cijela ondasnja monarhija.

Krizevci su od 12. stoljeca bili kulturno, gospodarsko i vojno srediste Krizevacke zupanije, koja je svoj oblik, teritorijalnu velicinu i politicku vaznost mijenjala s povijesnim mijenama, sve dok nije ukinuta 28. lipnja 1921. godine kada je donesen prvi ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS). Ustavom je Kraljevina bila podijeljena na 33 oblasti. Hrvatsku je tada cinilo 6 oblasti, a Krizevci su potpali u 3. (zagrebacku) oblast. Time su Krizevci kao regionalno srediste poceli gubiti na znacenju te su poceli zaostajati na kulturnom i gospodarskom planu. Nakon Drugoga svjetskog rata Hrvatska se nasla u sklopu Socijalisticke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), a Krizevci su postali kotarsko i opcinsko, a potom samo opcinsko srediste.

Osamostaljenjem i proglasenjem Republike Hrvatske Krizevci su 13. travnja 1993. godine obuhvaceni Koprivnicko - krizevackom zupanijom s gradom Koprivnicom kao sjedistem. Time su Krizevci definitivno izgubili svoje znacenje koje su, stoljecima ranije, imali kao upravno i kulturno srediste sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Ujedinjenje gradskih grbova nakon ujedinjenja Donjeg i Gonjeg Krizevca

Srediste grada Krizevaca, sredina 20. stoljeca

Ostaci gradskog bedema, lijevo prikazan onaj pokraj crkve sv. Kriza

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i