In english, please Na hrvatskom, molim

Lokacije > Zupna crkva sv. Ane

Crkva sv. Ane nalazi se u najstrozem centru grada u Zakmardijevoj ulici. Izgradjena je godine 1689. kao pavlinska. To je jednobrodna gradjevina s pravokutnim svetistem, baroknog stila, s prostranim zvonikom ugradjenim izmedju crkve i samostana. U sakristiji je vrijedan kasnobarokni intarzirani ormar, a sacuvana je i kamena krstionica iz 17. st. Na istocnom zidu sakristije kao i dijelu ladje sacuvani su ostaci pavlinskih fresaka. Originalni pavlinski oltari nisu sacuvani pa sredinu svetista rese samo barokna slika s prikazom sv. Ane i drveno raspelo iz 18. st. Tu su jos slike Mucenje sv. Erazma i Dvadeset pet mucenika pavlina, datirane oko polovice 18. st. Osnivac pavlinskog samostana u Krizevcima bio je protonotar Ivan Zakmardi. Na Zakmardijev poticaj je u okviru samostana djelovala i prva gimnazija, koja je 1674. dobila povlasticu kralja Leopolda II. Godine 1786. car Josip II ukida pavlinski red i nedugo zatim ova crkva postaje zupnom, a samostan se adaptira za zupni dvor i Magistrat.Sveta Ana u krscanstvu se smatra majkom Bogorodice Marije, majke Isusa Krista. Prema ucenju, Ana i muz Joakim su zbog poboznosti udaljeni iz jeruzalemskog Hrama, otisli su u pustinju gdje im se ukazao andjeo i obavijestio ih o zacecu djevojcice. Vjerovanje da je Ana ostala djevica u trenutku zaceca i rodjenja Marije Vatikan je osudio 1677. godine. Sveta Ana smatra se zastitnicom rodilja, domacica, baka i onih koje zele postati majke.

Prilikom obnove tornja crkve 2004. godine gradjevinski radnici pronasli su u "jabuci" kupole zanimljive poruke iz proslosti nekadasnjih krizevackih gradonacelnika. Jedna potjece iz 1900. godine s nadnevkom 4. rujna i potpisima tadasnjeg gradonacelnika Ferde Vukica, zupnika Zige Ferkica, te nekih gradskih uglednika. Iz njihova pisma se doznaje da je zupna crkva sv. Ane sagradjena 1664, a da je kugla na kupoli pozlacena 1900. godine.

Drugo je pismo, ispisano krasopisom, datirano 26. rujna 1929. godine, kada je, kako pise ponovno pozlacena jabuka s krizem o trosku opcine slobodnog kraljevskog grada Krizevaca prigodom popravka zupne crkve, tornja i zupnoga dvora. Ucinjeno je to za vrijeme zupnika Milutina Frzica, gradskog nacelnika Josipa Strahinscaka i prvog gradskog senatora Stanka Zagara. Potvrdili su to svojim potpisima Strahinscak, Zagar i tadasnji kapelan Ivan Kokot.

Gradonacelnik Krizevaca iz 2004. godine Branko Hrg ostavio je u obnovljenoj kupoli svoje poruke te sve kovanice kune, pozlacenu medalju Svetog Marka Krizevcanina i turisticki prospekt grada.

Zupna crkva sv. Ane

Pogled na crkvu sv. Ane nocu

Pogled na oltar unutar crkve sv. Ane

Mucenje sv. Erazma iz prve polovice 18. stoljeca nalazi se unutar crkve

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i