In english, please Na hrvatskom, molim

Lokacije > Veliki i Mali Kalnik

Nema izvornih isprava o utemeljenju dvije tvrdjave imena Kalnik. Najraniji je spomen Malog Kalnika, ako je citanje tocno, i datira vrlo rano, 1217. godine, dok je Veliki Kalnik spomenut 1243., no povjesnicar Gjuro Szabo sumnja u autenticnost isprave. Ne ulazeci u ovu raspravu, opet treba spomenuti da castrum znaci mnogo vise nego utvrdjeni grad. No, istodobno je jasno da je na ovoj strateskoj tocki, koja stiti prijevoj preko Kalnika, mogao vrlo rano biti postavljen obrambeni objekt. Szabo je, doduse, vrlo suzdrzan prema Kukuljevicevoj pretpostavci da je tvrdjava podignuta u doba narodnih vladara, ali Kukuljevic je jos vidio romanicke strukture u gornjem dijelu grada, na vrhu uzvisine na kojoj je podignut. Donji dijelovi grada pokazuju gradjevinske karakteristike gotike 14., a mozda i 15. stoljeca. Ocuvani ostaci dvorske kapele svete Katarine preskromni su, a i radikalno obradjivani prilikom zastitnih radova, no cinjenica je da je rani izvori ne spominju.U svome povijesnom pregledu starog grada Kalnika, Fran Gundrum Oriovcanin pise: Na zivom stancu kamenu kalnickoga gorja okolio se je nekoc cvrsti Kalnik grad, koji se u razlicitim poveljama jos zove: Kamnik, Kemnik, Kamluk, Kemlek, Kevnik, Gemnich, Gemach, sa kojega je krasan vidik u pitomi kalnicki kraj.

Kalnik prema osporavanoj ispravi iz 1243., kralj Bela IV dodjeljuje braci Filipu i Deteriku. Ukoliko je isprava, ili barem njezin sadrzaj autentican, ipak bi se radilo o utvrdi, jer izreka castrum nostrum Kemluk ne dopusta onu sirinu tumacenja kao npr. castri Crisiensis ili castri de Rokonuk. U tom slucaju osim nejasnog spominjanja magnum montem ad castrum Gregorii, bio bi to prvi spomen utvrde u siroj okolini. No, i ako zanemarimo sve dvojbene prve spomene, vjerojatno ce ipak biti najispravnije pretpostaviti da je tvrdja, a mozda i obje istodobno, nastala negdje u vrijeme ili neposredno poslije tatarskih ratova. U ispravi iz 1265. spominje se comes i iobago castri nostri de Kemluk. Buduci da je ispravu izdao kralj, nedvojbeno je u to vrijeme Kalnik jos kraljevski castrum. Kralj Stjepan dodjeljuje Kalnik banu Rolandu 1270., sto bi mozda potkrepljivalo Szabove sumnje u ispravu iz 1243. Potom ce 1291. Kalnik steci neki Gudrun, da bi se kroz kasnije isprave uglavnom spominjali kastelani i zemaljski zupani (comes terrestris) Velikog Kalnika.Mali Kalnik bio je mala utvrda, mozda ovalnog perimetra s istaknutom ulaznom branic - kulom. Tragicno je da je jos tijekom 20. stoljeca kula stajala dobro ocuvana u gotovo punoj visini, da bi se u samo nekoliko desetljeca pomalo srusila te danas nema gotovo ni kamena na kamenu.

Kalnicki grad, koliko se uopce moze govoriti o izvornoj arhitekturi, heterogena je i razvucena gradjevina, koja je ocigledno nastajala kroz stoljeca te se svojim oblicima ponajprije prilagodjavala terenu, a ne ugodi stanovnika. Gradom je, kad je bio dovrsen, dominirala krupna cetvrtasta kula, koja je, sudeci po debljini zidova, mogla biti visa od ocuvanog dijela. Tome u prilog govore i snazni upornjaci koji na ovoj konfiguraciji sigurno nisu samo ukras. Prozori su u niskim dijelovima kule uski, nesto izmedju prozora i strelnica, malih polukruznih nadvoja, dok u visim katovima, mozda namijenjenim stanovanju, vidimo otvore velikih prozora. Nazalost, nije sacuvano nikakvih tragova arhitektonske plastike visih katova kule, ali buduci da je ta kula vjerojatno bila stambeni dio (o cemu svjedoce i npr. kamene spiralne stube, preraskosne za vojnicku posadu), zacijelo je ovdje obilovalo ceskim prozorima, konzolama za kamine, okvirima portala, itd. Treba podsjetiti da su u Kalniku boravili kraljevi i kraljice. Podno ove kule bila je nesto izduzena i cini se niska, poprijeko postavljena zgrada, a u podnozju nesto razvedeniji obrambeno - ulazni sustav, koji ukljucuje i manje zgrade s prolazima poput ulicica, te temelje dvorske kapele.

Jos donedavno stajala je dobro ocuvana ulazna kula Malog Kalnika. Ta tvrdjava o kojoj se zna mnogo manje, ponekad je bila dio istog vlastelinstva kao i Veliki Kalnik, a ponekad opet vlastelinstvo za sebe. Szabo spominje, ne navodeci izvornik, da je Mali Kalnik kralj Bela potvrdio 1250. Abrahamu i Nikoli, sinovima zupana od Moravca, kojima je 1245. godine poklonio Rakovac.

Stari grad Kalnik nedaleko Krizevaca

Mala kula Starog grada Kalnika

Portal u podnozju Starog grada Kalnika

Panorama s vrha Kalnika

Umirujuci kalnicki krajolik

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i