In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Fran Gundrum Oriovcanin

Fran Gundrum Oriovcanin, enciklopedist siroke kulture i znanja, skolovan u Hrvatskoj i Becu, zanimao se za ocuvanje ljudskoga zdravlja i promicao kulturu zdravoga zivota i zdrave prirode. Objavio je brojne knjizice, prirucnike i naputke o zdravstvu spolnoga zivota, provevsi, zacijelo, jedno od prvih istrazivanja o prostituciji uopce. Pisao je o njezi zubi, suzbijanju koznih bolesti, o ovisnostima. Gundrumova je knjiga Duhan bila nagradjena na Svjetskoj izlozbi u Parizu 1900. Bio je ogorceni neprijatelj duhana, crne kave, osobito alkohola, sto bas i nije bilo popularno u gradu krizevackih statuta, tih jedinstvenih pravila o kulturi pijenja u veselim drustvima. Dr. Gundrum je smatrao da ljudski vijek moze produljiti tjelovjezbom, plivanjem i voznjom biciklom, pa je izmislio i "stroj za plivanje" na suhom. Gundrum je proucavao bogatu hrvatsku povijest i kulturu, pri cemu je u starim Krizevcima nalazio vrelo nadahnuca. Sahranjen je na zagrebackom Mirogoju.Legendarne su bile Gundrumove setnje Krizevcima. Njegovi su sugradjani svoje kucne ure podesavali prema njegovim polascima na setnje i vracanjima sa setnji.

Istrazivanje o "najstarijem zanatu na svijetu" proveo je 1907. kao "iskaz o bludnicama": Svatko ce priznati da se toj osebujnoj vaznoj pojavi u drustvu covjecanskom mora posvetiti najveci mar, ako ce se sva pitanja koja se ticu bludnistva proucavati. Vrlo je vazno znati razloge koji vode u ralje bludnistva nevine djevojke, kao sto je jednako vazno u koliko najveci vrag covjecanstva, alkohol, ima upliva na prosirenje toga zla.

Zauzima se Gundrum za rani spolni odgoj djece i mladezi: Potrebno je da dijete mnogo znade, za lakse razumijevanje razlicitih odnosa treba vec zarana poceti. Djeca se u roditeljskom domu mogu uziviti u prave zivotne nazore. Rekao bih da nije ispravna tvrdnja da se dijete ne smije upoznati s nekim odnosima, da mu se ne smije uvijek istina reci, nego ga po tami voditi kojekakvim lazljivim predpostavkama, ludim bajkama i slicnim, kad dijete zeli da od roditelja sto saznade.

Fran Gundrum bio je vrlo plodan pisac i prevoditelj

Fran Gundrum na putovanju u Egiptu 1902. godine, ispred Keopsove piramide

Fran Gundrum u sokolaskoj uniformi 1905. godine

Medicinska djela Frana Gundruma Oriovcanina

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i