In english, please Na hrvatskom, molim

Licnosti > Antun Nemcic pl. Gostovinski

Antun Nemcic Gostovinski rodio se 14. sijecnja 1813. u Madjarskoj, u mjestu Edde, gdje se slucajno zatekla njegova majka u pohodima rodbini. Djetinjstvo je proveo u Ludbregu i Koprivnici. Gimnaziju je zavrsio u Varazdinu, a filozofiju (danasnji 3. i 4. razred gimnazije) i studij prava u Zagrebu. U krugu iliraca prijateljevao je sa Tomom Blazekom i Ljudevitom Gajem. Sluzbenicku karijeru zapoceo je kao sudac u Krizevcima. Godine 1836. pristav je Zupanije krizevacke i bio premjesten u Moslavinu u Osekovo, gdje je 1838. postao pocasnim sucem. Tada se vec ozbiljno bavio knjizevnim radom. Iz tog vremena datira i njegovo prijateljstvo s knjizevnikom Mirkom Bogovicem s kojim je ostao u najprisnijem odnosu sve do svoje smrti. U Ludbreg je premjesten 1840. godine i tamo kao samostalni pristav ostao do 1846. U lipnju 1846. bio je jednoglasno izabran za kotarskog suca u Novom Marofu, a krajem iste godine postao je i "zacasni uredni sudac". Povijesne 1848. godine bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a pocetkom travnja 1849. imenovan urednim biljeznikom Zupanije krizevacke. Smrt ga je zatekla na sluzbenom putu u Podravini.Ime i djelo Antuna Nemcica kultivirani citatelj, povjesnicar ili kriticar knjizevnosti najneposrednije povezuje uz Putositnice. Vec nas naslov djela, neobican, silovit, pa cak i bizaran, upozorava da se radi o umjetniku koji je snagom vlastitog talenta, a za ono vrijeme i vrlo visoke knjizevne kulture bio u stanju izdici se iznad vrlo prosjecne razine proznog stvaranja svojih suvremenika.

Knjizevni rad zapoceo je kao i njegovi suvremenici poezijom. Njegov prijatelj Mirko Bogovic izdao je 1851. godine Pjesme Antuna Nemcica. Knjizevna kritika smatra da pjesme nisu velikog estetskog dometa za razliku od proze koju cijeni. Njegovo je najznacajnije djelo putopisna zbirka Putositnice.

Putositnice nisu neka vrsta nadomjestka danasnje novinske reportaze, vec je to proza koja je ostvarila i svojevrsni autenticni narativni izraz, nezavisan od samog sadrzaja izvjestavanja. U Putositnicama nas ne zaokupljaju samo dogadjaji nego i nacin na koji su zabiljezeni. Putovanje, kazuje sam Nemcic, moze se prispodobiti s polaskom zbirke od slika. Ko sto covjek u njoj mnogo puta uz raskricane slike hladno prolazi docim se k manje raskalasenomu gdjekojemu tvoru i nehotice natrag vraca, tako i putnik cesto pokraj raznih prizora stupa bez da mu se ovi u pameti ustanove, docim mozebiti manje znatna pojavljenja u sudjelovanju raznih okolnosti dusu mu zanesu. Sto drugi mozebiti ni napomenuo ne bi, to mi i nehotice iz uspomena u pero dolazi.

Prvi put u hrvatskoj knjizevnosti 19. stoljeca susrecemo zivu pripovjedacku rijec koja svoje opravdanje ne trazi samo u jeftinom zapletu, sto zamrsenijoj fabulaciji i "srcedrapateljskom" sizeu, vec izrasta iz autenticne jezicne interpretacije zbivanja. Putositnice su mala ali dragocjena vratasca odskrinuta prema buducnosti proze jedne knjizevnosti i bez obzira na tocne primjedbe da je sintaksa Antuna Nemcica uglavnom latinske provenijencije, u njegovim ostvarenjima kao sto su Putositnice, nezavrsena proza Udes ljudski, te komedija Kvas bez kruha ili tko ce biti veliki sudac uvijek otkrivamo pisca koji je u stanju pruziti radnju, odredjenu atmosferu, stvoriti samosvojne karakterizacije pojedinih osoba ili situacija i sve to izraziti jezikom koji razumijemo.

U njegovom rodnom seocetu Edde u Madjarskoj, 28. svibnja 2006. godine je u mjesnoj crkvi, na inicijativu Druzbe braca hrvatskoga zmaja - zmajskoga stola u Krizevcima, otkrivena spomen - ploca s likom Antuna Nemcica. Na svecanosti otkrivanja sudjelovali su uglednici iz Hrvatske i Madjarske, te mjesoviti zbor Hrvatskoga pjevackoga drustva Kalnik, otpjevavsi skladbu Domovini.

Antun Nemcic, portret iz 19. stoljeca

Zapis domoljubne pjesme Domovini Antuna Nemcica, 1845. godine

Sredisnji gradski trg s bistom Antuna Nemcica 1907. godine

Bista Antuna Nemcica danas

Crkva sv. Ane (Flash nije pronadjen)
MoTuWeThFrSaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Na danasnji dan:

2021.

u Krizevcima odrzavanje manifestacije Djurdjevo pod lipom
Ovo je web-projekt udruge P.O.I.N.T. Ovo je valjani XHTML! Ovo je valjani CSS! Razina pridrzavanja dvostruko A, W3C-WAI Smjernice za dostupnost web sadrzaja 1.0
i